Takı Kategorisi

MÜCEVHERAT PAZARINDA KÜRESEL DURUM
COVID-19 salgını, ülkeler arasındaki tedarik zincirinde bir aksama yaratarak mücevher ve mücevher ticaretini önemli ölçüde etkiledi. Mücevher, saat, giyim, aksesuar ve kozmetik harcamaları, tüketiciler küresel olarak temel gıda maddelerini stoklamaya başladıkça ilk aşamada düşse de pandeminin etkisinin azalması ve kısıtlamaların kaldırılması sonrası piyasa normale dönmeye başladı.

TÜRKİYE’DE DURUM
Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye'de değerli metallerden yapılmış ziynet eşyalarının ihracatı son 10 yılda önemli ölçüde arttı. Bu artışla Türkiye'nin endüstrideki sıralaması yükseldi ve Türkiye bu alanda dünya lideri ülkelerden biri haline geldi. Türkiye, dünya altın mücevherat üretiminde ilk 10 ülke arasında yer alıyor.

Kentleşmedeki artış, aksesuarlarla ilgili tüketici davranışlarının değişmesine neden oluyor. Çok fazla takı takmaktan minimal ve sofistike ancak şık takı takmaya geçiş dönemindeyiz.

YENİ «LÜKS» PARADİGMASI
Lüks’ün değişen paradigması, lüks markalarda müşteri merkezli dönüşüm gerekliliği doğuruyor. Takı/aksesuar kategorisinin dikkate alması gereken bu dönüşümün merkezinde ise “değer” yer alıyor.

Sunulanın yalnızca pahalı bir ürün değil, zamansız ve anlamlı bir değer olması, yanısıra, bireysel kimlik ifadesini güçlendirmesi bekleniyor.

  • Lüks bir statü sembolü olmanın ötesinde bir kendini ifade etme biçimi haline geliyor.
  • Yalnızca köklü bir marka olmak yetmiyor, tüketicinin gurur kaynağı, ürünün ve markanın ardındaki hikaye olma yolunda evriliyor.
  • Saf olan hala kıymetli ama birbiriyle uyumlu karşımlar ilgiyi üzerinde topluyor.
  • Online kanallar destekleyici olmaktan çıkıp ana kanal halini alıyor.
  • Re-sale, lüks markalar için zamansızlığı vurgulayan bir trende dönüşme potansiyeli taşıyor.